במהלך השנים שאני מכשירה ומלווה אנשים בעבודה ברוויט, שמתי לב לטעויות של מתחילים ברוויט שחוזרות על עצמן שוב ושוב. בין אם מחוסר מודעות או בניסיון לחסוך זמן, טעויות של מתחילים ברוויט יעלו לנו ביוקר בהמשך הדרך.
בפוסט נעבור על 10 טעויות נפוצות ואיך תימנעו מהן, לטובת עבודה יעילה בפרויקט שלנו.

לפני שנתחיל, ממליצה לראות את הפרטים לגבי הטמפלט המקצועי המוצע למכירה כאן באתר. כי עדיף להימנע מראש מטעויות ולהתחיל עבודה נכונה מהצעד הראשון.
עכשיו תוכלו לבחור בין טמפלט בסיסי מוזל- למתחילים וסטודנטים. וטמפלט מקצועי מלא- למי שעובד עם רשימות, חישובי שטחים והגשות ברוויט.
ועכשיו בואו ונעבור על:
10 טעויות של מתחילים ברוויט (ואיך להימנע מהן):
1. פיצוץ קובץ אוטוקאד בתוך רוויט
ברגע שמפוצצים קובץ קאד, רוויט תמיר את כל השכבות שהגיעו מאוטוקאד לסגנונות קווים. כלומר, נניח ופוצצת קובץ אוטוקאד גדול, עם שכבות רבות. פתאום יופיעו עשרות סגנונות קווים חסרי ערך בקובץ. הסגנונות המיותרים האלו יסבכו את החיים לכל מי שמנהל את מודל ה-BIM.

אם אין ברירה אלא לפוצץ את קובץ הקאד מאיזושהי סיבה, עדיף שתעשו זאת בקובץ משפחה נפרד:
- פתחו קובץ משפחה עם תבנית דו מימדית
- ייבאו את קובץ ה-CAD למשפחה
- ‘פוצצו’ את הקאד בתוך קובץ המשפחה החדש
- והכניסו את המשפחה לתוך פרויקט הרוויט הרצוי
רציתם לפוצץ את האוטוקאד בגלל בעיות עם טקסט בעברית?
צפו בסרטון ההדרכה הזה מערוץ היוטיוב שלנו כדי ללמוד טריק מעולה להכנסת עברית לרוויט.

2. להוריד ולייבא משפחות חינמיות היישר לתוך הפרויקט
אנחנו מכבידים ומסרבלים את העבודה על הקובץ שלנו בהבאת משפחות שמצאנו אונליין. זאת משום שהן מכילות מידע ופרמטרים כבדים ומיותרים.
אולי נתקלת בקבצים עם שדות פרמטרים של קישורים לאתר החברה. או כאלו עם מספרי טלפון או זכויות יוצרים. כאלו הכוללים עשרות חלופות להצגת המשפחה… ובסוף שוקלים 3Mb ויותר. העומס הזה סופו שיגרום לבעיות תפקוד בקובץ.
שלא תבינו לא נכון, אנחנו לגמרי בעד שתורידו משפחות אונליין. אפילו המלצנו על כמה כאלו בפוסט הזה וגם בעמוד ‘בחינם’ פה באתר. אנחנו רק ממליצים לבחון לעומק את המשפחות ו’לנקות’ מהן פרמטרים מיותרים לפני שנעלה אותן למודל.

נתחיל בפתיחת קובץ המשפחה שהורדנו בנפרד מקובץ המודל.
לחצו לחיצה כפולה על שם הקובץ בתיקיית ההורדות. ושימו לב שבאמת פתחתם את קובץ המשפחה, לפי השם שיופיע בראש החלון. אנחנו רוצים לראות את הסיומת rfa. שמעידה כי מדור בקובץ Family.

את הפרמטרים שנכללו במשפחה דרך כפתור Family Types. מחקו את כל מה שלא רלוונטי לעבודה שלנו.
תוכלו גם להשתמש בפקודת Purge בתוך קובץ המשפחה. נמחק בעזרתה את כל האלמנטים שלא השתמשנו בהם במודל. אבל היזהרו! אתם עלולים למחוק גם דברים שלא התכוונתם אליהם. צפו בסרטון הזה מערוץ היוטיוב שלנו כדי ללמוד איך להשתמש בפקות Purge בצורה חכמה.
3. לעבור לאוטוקאד לשרטוט פרטים
לרוויט יש יכולות נהדרות בעבודה עם פרטים. היתרון הגדול הוא שאנחנו יכולים להתחיל מכל מבט קיים. נוציא מהמבט Callout ונלביש עליו שכבות מידע נוספות.
על מבטי הפרט האלו תוכלו לשתול רכיבי פרט תלת מימדיים או קבוצות פרט דו מימדיות. בבלוקים המוכנים לפרטים שכיחים שחוזרים על עצמם.
אפשרות נוספת היא ליצור מבט Drafting View בו נעבוד בדו מימד במרחב המנותק לחלוטין מהמודל.
היתרון הגדול הוא שניתן לייבא את המבטים האלו בנוחות לגיליונות שלנו. שם ניצור סידור כולל של המידע בפרויקט. במקרה של Callout, נקבל גם תיוג אוטומטי עם הפניה לגיליון ומספר הפרט. דבר שמונע טעויות וסתירות במידע המוצג במודל.

4. להכניס קובץ CAD ללא הכנה
ראיתי משתמשים רבים שמייבאים את קובץ הקאד שלהם היישר לרוויט. ללא כל הכנה או ניקיון של הקובץ המקורי.
התאימות בין הרוויט לקאד היא נהדרת ובהחלט ננצל את היכולת להתבסס על קאד. כתכנית מדידה, כבסיס לבניית טופוגרפיה, או כדי למדל תכנון קיים. אבל- צריך לנקוט במשנה זהירות כשאנחנו מביאים אלמנטים חיצוניים לתוך פרויקט הרוויט שלנו. זאת היות וקבצי קאד נוטים להכיל המון מידע מיותר, שיהיו מטען עודף על המודל.
קבצי האוטוקאד מאיטים את הרוויט ועלולים לגרום לבעיות וקונפליקטים פנימיים בקובץ שלנו. בעיות כאלו יעלו לנו בזמן יקר בעתיד.
לכן שווה להשקיע את הזמן מראש. לוודא שקובץ האוטוקאד שאנחנו מייבאים יהיה רזה ויעיל ככל הניתן.
השתמשו בפקודת Purge בתוך קובץ הקאד למחיקת שכבות ובלוקים ריקים. לאחר מכן הפעילו את פקודת Audit שפותרת טעויות פנימיות בקובץ.
אפשרות נוספת להקל על הרוויט היא לייבא את ה-CAD כ-Link במקום Import. קחו בחשבון שאפשרות זאת מאיטה את טעינת קובץ הרוויט בכל פתיחה. וזה בגלל שהתוכנה מעדכנת ומסנכרת שינויים שקרו בקאד מאז שטענו אותו בפעם האחרונה.
5. 'לשקר' במידות ותגים
אולי התרגלת ‘לרמות’ במידות או בתגים באוטוקאד. כדאי להיפתר מההרגל המגונה ולא להביא אותו איתנו לתוך הרוויט.
אם המידה המוצגת ב- Dimention Line לא נכונה, נתקן את המודל. לא נמקם תיבת טקסט מעל המידה כדי ‘לכסות’ אותה. נזיז את הרכיבים הרלוונטים במודל בעזרת המידות עד לקבלת המידה הרצויה.
לא נשתמש בתגים הכוללים תיבת טקסט חופשי. נדאג להשתמש בתגים המציגים תוויות (Labels). כאלו השואבות מידע מתוך האלמנט. בצורה זו כל עדכון שנעשה לרכיב יופיע גם בתג. מהלך שיחסוך טעויות ותיקונים שנצטרך לעשות בהמשך הדרך.

6. להשתמש באלמנטים 2D במקום 3D
Detail lines ו-Filled Region יכולים להיות שימושיים במבטים מסויימים (בעיקר בפרטים). אך משתמשים רבים מפריזים בשימוש בהם. ניזהר שלא להתעצל ונבנה אלמנטים שצריכים להיות תלת מימדיים במקום לשרטט אותם כקווים. גם אם נדמה לכם באותו הרגע שחסכתם זמן בנייה, בטווח הארוך נאבד זמן יקר. יהיה קשה להבין איפה עוברים האלמנטים בחתך ובחזית, או שיחסרו לנו במבטים תלת מימדיים.

7. להפריז במידול אלמנטים
משתמשים רבים נהנים מהעבודה בתלת מימד ונשאבים למידול של אלמנטים שאינם חשובים באמת לפרויקט.
יש ערך בהוספת הפרטים האלו במודל במקרים מסויימים. למשל אם נרצה להשתמש בו ליצירת הדמיות, או להפקת פרטי נגרות לביצוע. אך פעמים רבות, תספיק הערה והפניה לדגם מסויים שנרצה להשתמש בו. זאת במקום למדל את פרופיל הניתוק מסביב לתקרה במודל כולו למשל.
ואם אתם מתלבטים אם למדל את הרכיב המסויים או לא, עקבו אחר כלל האצבע. בפרויקט בניה אל תמדלו אלמנטים הקטנים מ-10 ס”מ .

8. הזזת אלמנטים בטעות
עוד טעות שכיחה של משתמשים חדשים ברוויט היא גרירת אלמנטים בלי כוונה, תוך כדי בחירה. בהגדרת ברירת המחדל של הרוויט, אנו גוררים אלמנטים מיד עם הבחירה שלהם. זוהי דרך נוחה להזזת אלמנטים במודל, אבל צריך להכיר ולהבין אותה.
אם אתם מזיזים אלמנטים בטעות פעמים רבות, ניתן לבטל את האופציה לגרירה אוטומטית עם הבחירה. עשו זאת בסרגל התחתון בצדו הימני של המסך, כמוצג בתמונה.
אפשרות נוספת היא פשוט לנעוץ אלמנטים במקומם.
- בחרו את האלמנטים הרצויים
- השתמשו בכפתור PIN או בקיצור המקלדת PN כדי לנעוץ אותם

9. בניית הפרוייקט הרחק מנקודת ה- Origin
לרוויט יש נקודות ראשית צירים (Origin) נסתרת, שלא ניתן להזיז. כשאנחנו מייבאים קבצי CAD לראשית הצירים- בברירת המחדל הם נצמדים לנקודה הזאת. שימו לב- לא מדובר על נקודת בסיס הפרויקט ונקודת בסיס המדידה. אותן נחשוף בקלות כמו כל אלמנט מוסתר אחר. אלא מדובר כאן בבסיס נפרד לפרויקט.
אם עד כה לא הייתם מודעים לנקודה הזאת, יתכן ובניתם את הפרויקט הרחק ממנה. כדאי לעדכן את סביבת העבודה שלנו בתוך קובץ הטמפלט שעליו אנחנו עובדים.
נעשה זאת לפי השלבים הבאים:
- חשפו את האלמנטים הנסתרים ממבט תכנית
- בחרו את נקודת בסיס הפרויקט (העיגול)
- פתחו את הקליפס הנועל אותה ולחצו על לחצן ימני בעכבר
- בחרו באופציה להזזת הנקודה למיקום ההתחלתי של הפרויקט- Move to Startup Location

10. עבודה עם דפדפן מבולגן
ככל שהפרויקטים שלנו גדלים ומגיעים לרמת פירוט גבוהה יותר, כך נשפכל ונייצר עוד ועוד מבטים. עבודה עם דפדפן מסודר היא קריטית להתמצאות בפרויקט. במיוחד אם אנו עובדים במשרד וחולקים את העבודה על הפרויקט עם קולגות וגורמים חיצוניים נוספים.

שימוש לא נכון בפרמטרים לסידור יביא אותנו למצב בו המבטים מופיעים בבראוזר עם סימן ??? כבתמונה.
הדרכה מפורטת על סידור הדפדפן ויצירת פרמטרים אישיים למיון מבטים תמצאו כאן.
אם תקפידו על עבודה מסודרת תוכלו בקלות להימנע מטעויות של מתחילים ברוויט.
רוצים להמשיך ולהתקדם בעבודה ברוויט? הגיע הזמן ללמוד את כל הנושאים המתקדמים, בצורה יעילה ומרוכזת. לחצו על התמונה כדי לעיין בנושאי הקורס למתקדמים של מקצועני רוויט.
2 מחשבות על “10 טעויות של מתחילים ברוויט”
תודה. טיפים מצוינים
שמחה לשמוע שעזר לך! (: תמשיכי לעקוב.